Skip to main content

Amen

Skulpturinstallationen Amen är ett pågående projekt som har växt fram under flera års tid och fortsätter att utvecklas för var gång det visas. En första, mer abstrakt version, visades i min examensutställning på Konsthögskolan Valand (2005) men i samband med en utställning på Not Quite (2019) ville jag utforska den ursprungliga figurativa idén på nytt. De flesta bilderna är från Rackstadmuseet där skulpturinstallationen visades som en del av utställningen På andra sidan gryningen (2023-12-03 - 2024-03-03)

Himlajorden

(Mdf, gips, väggfärg mm. Ca 260 x 260 cm, höjd 60 cm)

Jag minns när jag brukade promenera över bron till Skeppsholmen i Stockholm, på väg till konsthögskolan där. Kanske var det då idén tog sin början? Längs bron stannade jag ofta och tittade ner på änderna som simmade fram och tillbaka. Jag fascinerades av de små svallvågor som bildades när deras bröst klöv vattenytan och interferensmönstren som bildades när flera svallvågor möttes. Och just hur änderna bröt vattenytan med sitt bröst slog an något kroppsligt i mig. En förnimmelse i området kring solarplexus, som hur något öppnades mot en annorlunda verklighet. En figurativ vision började ta form i mitt inre och många år senare fick den alltså fysisk gestalt.

Förutom de figurativa gestalterna och vågrörelserna på vattnet växte även ett slags pussel fram. Varje del bär på sin egen individuella berättelse men precis som med ett vanligt pussel kan ett större motiv anas när de läggs samman. Pusslandet är också en idé som hängt med sedan studietiden, i synnerhet i tecknandet där olika ytor gav förutsättningar för varandra. Det nördiga undersökandet av enskilda delar i hopp om att få en glimt av en större helhet. Installationens pusselbitar kan ge gestalt åt den gåtfulla men nära relationen mellan denna större helhet och de enskilda delarna.

Såsom i himmelen så ock på jorden

Liggande på golv mot vägg / Hängandes i hörn (Mdf, keramik, spackel, väggfärg. Bredd 160 cm, höjd ca 80 cm, djup 60 cm).

Kustväg väst + Vägledning

(Mdf, spackel, väggfärg. 140 x 140 cm)

Kustväg öst

(Mdf, spackel, väggfärg. 120 x 140 cm)

Teori och praktik

Mdf, lufttorkande lera, spackel, väggfärg. 140 x 120 cm)

Moln på rymmen

När skulpturinstallationen Amen visades på Not Quite samt Sunne konsthall gjorde jag några mindre moln som var placerade lite här och där i utställningsrummen. Mdf, spackel, väggfärg, hologramspray. Fr. vänster t. höger: 15 x 6 cm; 28 x 10 cm; 23 x 10 cm.)

Moln är ett återkommande tema i mitt konstnärskap och i samband med utställningen Amen på Not Quite (2019) gjorde jag även en installation i ett särskilt rum inne i de gamla fabrikslokalerna. När besökare närmade sig det mörka rummet slogs belysningen på och där hängde ett moln av bandybollar i luften. Strax därefter släcktes belysningen så att molnet syntes lysa i mörkret.

Erfarenheter av tävlingssport och att kämpa mot ett och samma mål har givit inspiration till verket. Likaså boken Ickevetandes moln samt den bibliska berättelsen om hur det israelisterna följde ett moln genom öknen, dag som natt, under sin vandring från Egypten till det förlovade landet. Molnet bjuder in till tankar och samtal om mål och mening och ställer frågor om konflikt och gemenskap.

Molnet

(Fluorescerande innebandybollar, buntband, presenning, ljusdetektor, belysning. Molnets mått 120 x 60 x 60 cm)

Till verket hörde också en text.


Molnet

Ett moln behöver inga argument

Ett moln kan inte vinna

Ett moln kan inte förlora

Ett moln uppfyller sitt syfte

Ett moln kan bli till regn

Ett moln kan ge skugga

Ett moln kan visa vindarnas riktning

Ett moln talar oftast tyst

Ett moln kan bära åskans dån

Ett moln kan vara litet

Ett moln kan vara stort

Ett moln kan se ut hur som helst

Som ett frågetecken

Som en hund, katt och råtta

Som en människa inför något stort

Som en greenscreen för fantasin

Ett moln kan gå ihop med ett annat moln

Ett moln kan bli två, tre, fyra

Goda råd behöver inte vara dyra

Ps. Blir du stilla inför molnet lyser det om natten


Tempelskatt

När skulpturinstallationen Amen visades på Sunne konsthall gjorde jag några verk som jag kallar för Tempelskatt. (Mdf, gips, spackel, väggfärg, mynt. Fr. vänster t. höger: Ø 23 cm, höjd 15 cm; 40 x 28 x 15 cm; Ø 23 cm, höjd 10 cm.